De Chilli-blog

Een gids voor Mexicaanse pepers

door The Chilli Guru op Apr 02, 2023

A Guide to Mexican Chillies - One Stop Chilli Shop

De Mexicaanse keuken staat bekend om zijn gedurfde en smaakvolle gerechten, en pepers zijn daar een essentieel onderdeel van. Van mild tot vurig heet, Mexicaanse pepers zijn er in verschillende vormen, maten en smaken. Of je nu wat pit wilt toevoegen aan je favoriete gerecht of gewoon meer wilt weten over deze unieke pepers, hier is een gids voor de meest populaire Mexicaanse pepers.


Poblano-paprika's

Poblano-pepers zijn een van de meest populaire chilipepers in Mexico. Ze hebben een milde hitte-intensiteit en worden meestal gebruikt in gerechten zoals chilipepers of molsaus. De poblano-peper heeft een diepgroene kleur als hij vers is en wordt donkerrood als hij gedroogd is.

Ancho pepers

Ancho pepers zijn gedroogde poblano pepers die gerookt en gedroogd zijn. Ze hebben een zoete, rokerige smaak met milde warmte-intensiteit en worden vaak gebruikt in sauzen, soepen, stoofschotels en andere gerechten.

Habanero pepers

Habanero-pepers zijn een van de heetste chilipepers die er zijn. Ze hebben een feloranje kleur met een intense warmte-intensiteit die kan variëren van 100.000-350.000 Scoville Heat Units (SHU). Habaneros worden vaak gebruikt in salsa's en sauzen, maar moeten spaarzaam worden gebruikt vanwege hun extreme hitteniveau.

Serrano pepers

Serrano-pepers zijn qua vorm en grootte vergelijkbaar met jalapeños, maar veel heter. Ze variëren van 10.000-25.000 SHU op de Scoville-schaal en hebben een felgroene kleur als ze vers zijn of rood als ze gedroogd zijn. Serranos worden vaak gebruikt in salsa's of als garnering voor taco's of andere gerechten.

Pasilla Spaanse pepers

Pasilla-pepers zijn lange dunne pepers die variëren van 1-3 inch lang met milde warmte-intensiteit (1.500-2.500 SHU). Ze hebben een aardse smaak met hints van chocolade of rozijnen, waardoor ze perfect zijn om smaakdiepte toe te voegen aan sauzen of soepen zonder al te veel hitte.

Jalapeño pepers

Jalapeño-pepers zijn een van de meest populaire chilipepers vanwege hun matige warmteniveau (2.500-8.000 SHU) en brede beschikbaarheid. Ze hebben een felgroene kleur als ze vers zijn, maar worden rood als ze gedroogd zijn. Daarom worden ze in sommige recepten vaak chipotle-pepers genoemd. Jalapeños kunnen rauw worden gegeten of worden gekookt in gerechten zoals salsa of guacamole voor extra smaak en pit.

Guajillo pepers

Guajillo-pepers zijn grote gedroogde rode pepers met een lage warmte-intensiteit (2.500-5.000 SHU) maar met veel fruitige smaak, waardoor ze zeer veelzijdig zijn voor het koken met verschillende soorten voedsel, zoals vlees of groenten. Guajillos kan ook worden vermalen tot poedervorm die kan worden gebruikt als smaakmaker voor verschillende gerechten zoals taco's of enchiladas.

Cascabel Spaanse peper

Cascabel-chili is een ander type Mexicaanse chilipeper met een gemiddelde hitte-intensiteit (3.000-10.000 SHU). Het heeft een aardse smaak met nootachtige ondertonen, waardoor het geweldig is om smaakdiepte toe te voegen zonder al te veel kruiden. Cascabel-pepers kunnen rauw worden gegeten, maar worden meestal geroosterd voordat ze aan sauzen of soepen worden toegevoegd voor extra smaakcomplexiteit.

Puya-chili

Puya-chili is een ander type Mexicaanse chilipeper met een hoge hitte-intensiteit (30.000 - 50.000 SHU). Het heeft een aardse smaak met hints van citrus, waardoor het geweldig is om smaakdiepte toe te voegen zonder al te veel kruiden, terwijl het toch veel kick geeft! Puya-pepers kunnen rauw worden gegeten, maar ze worden meestal geroosterd voordat ze aan sauzen of soepen worden toegevoegd voor extra complexiteit in smaakprofiel.

Chipotle

Chipotle-pepers zijn een soort gerookte en gedroogde jalapenopeper met een diepe, rokerige smaak met een matige warmte-intensiteit

(4 000 - 8 000 SHU). Ze worden vaak gebruikt om dimensie toe te voegen aan sauzen, salsa's, soepen en chiligerechten. Het dikke en lichtzoete vruchtvlees van de chipotle-chili onderscheidt zich van andere soorten paprika's. De rokerige smaak maakt het ook ideaal voor marinades, rubs en grillrecepten. Probeer eens onze Chipotle in Adobo-saus of onze Chipotle Paste?

Met zoveel verschillende soorten Mexicaanse chilipepers is er voor ieder wat wils! Of je nu op zoek bent naar iets milder zoals poblanos of iets pittiger zoals habaneros, er is zeker iets dat perfect bij je smaakpapillen past! Aarzel dus niet - ga erop uit en ontdek alle heerlijke smaken die Mexico te bieden heeft!